Bouw Zonnepark Hooibroeken Oudheusden loopt vertraging op

Enorm gestegen prijzen van zonnepanelen de belangrijkste reden

Energiek Heusden heeft samen met de grondeigenaar en ontwikkelaar Sunvest besloten om de geplande bouw van Zonnepark Hooibroeken uit te stellen. De belangrijkste reden is de enorme prijsstijging van de zonnepanelen. De coronacrisis leidde al tot hogere grondstof-, productie- en transportkosten en de oorlog in Oekraïne belemmert een spoedig herstel. Door de gestegen prijzen van zonnepanelen stijgt de totale investering in het zonnepark met circa 2,5 miljoen euro. Voor de Heusdense gemeenschap betekent dit dat er met de huidige prijzen ongeveer 1,25 miljoen meer eigen vermogen zou moeten worden opgehaald. Ook zou de te verwachten bijdrage aan de duurzaamheidsfondsen met eenzelfde bedrag dalen

De voorbereidingen voor het zonnepark gaan door.
De verwachting is dat de prijzen van de zonnepanelen in de komende tijd weer gaan dalen. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. Energiek Heusden gaat wel gewoon door met de voorbereidingen. In de afgelopen weken werd al de SDE++ subsidie voor het project toegekend en ook de aansluiting van het zonnepark op het elektriciteitsnetwerk van Enexis werd formeel bevestigd. In de komende periode gaat Energiek Heusden samen met Sunvest verder in gesprek met onder andere de leveranciers van zonnepanelen. Zodra het prijsniveau van de zonnepanelen weer op een goed niveau is gekomen, kan het project weer verder ontwikkeld worden. De verwachting is dat de bouw van het project begin 2024 gestart kan worden. Zodra er meer duidelijkheid is zal er worden gestart met de verkoop van certificaten voor het zonnepark. Naar verwachting zal dit ergens begin 2023 zijn. Alle inwoners en bedrijven uit de gemeente Heusden kunnen dan financieel deelnemen in het zonnepark. Met als doel om het zonnepark voor minimaal 50% in eigendom van de lokale gemeenschap te verkrijgen.

Zonnepark Hooibroeken
Energiek Heusden en projectontwikkelaar Sunvest gaan op grond aan de Polderweg 1 in Oudheusden een natuurlijk zonnepark realiseren van ruim 20 hectare. Hiervoor is Zonnepark Hooibroeken B.V. opgericht waarin Sunvest en Energiek Heusden hun belangen in het park onderbrengen: eigendom, zeggenschap en winst, ieder 50%.  Hiermee is via Energiek Heusden geregeld dat de financiële revenuen uit het park en de zeggenschap over het park voor de helft in Heusden terecht komen.

Raadsinformatiebrief gemeente Heusden
Via deze raadsinformatiebrief zijn ook de raadsleden van de gemeente Heusden nader geïnformeerd. 

Meer informatie? 
Meer informatie over het project Zonnepark Hooibroeken is te vinden op de website van Energiek Heusden (www.energiekheusden.nl). Heb je vragen, stuur dan even een mailtje naar info@energiekheusden.nl.

Meedoen?
Als je als inwoner of bedrijf interesse hebt in financiële deelname aan het project, dan kun je jezelf ook alvast geheel vrijblijvend aanmelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *