Koploper: Michael Boelen

“Uit de hand gelopen hobby duurzaamheid”
In onze nieuwe rubriek ‘Koplopers’ komen Heusdense enthousiastelingen aan het woord over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat dan vooral over energiebesparing, maar in sommige gevallen ook om comfort, grondstofgebruik en milieuvriendelijkheid. Het spits in deze rubriek, die veel bruikbare tips en goede adviezen oplevert, wordt afgebeten door Michael Boelen (40). Hij kocht 2,5 jaar geleden een vrijstaand huis uit bouwjaar 1990, renoveerde dat grondig en heeft er nu een energiearm en comfortabel ‘paleisje’ van gemaakt. Hoe? Dat lees je in deze Koploper.

Michael Boelen is auteur, ondernemer en spreker. Zijn interesses liggen binnen de IT, met name op het gebied van open source en Linux, gecombineerd met security. Alles zoekt hij uit en geeft als reden voor zijn publicaties het inspireren van anderen: “Je kunt zelf meer dan je meestal voor mogelijk houdt”. Op Twitter is hij bekend onder @mboelen en vooral actief op het gebied van verduurzamen. Hij noemt het zelf: “Een uit de hand gelopen hobby om onze woning uit 1990 comfortabeler en energiezuiniger te maken”.

Kennis delen

Tijdens het klussen in de afgelopen 2,5 jaar deed hij veel nieuwe kennis en inzichten op, maar dat gold ook voor de feedback die hij kreeg op zijn blog meereco.nl. Daarin beschrijft hij al zijn klussen die leiden tot een laag energieverbruik en een comfortabele en gebruiksvriendelijke woning (domotica). Boelen wil zoveel mogelijk kennis delen en dus kun je alle onderwerpen die direct of indirect daarmee te maken hebben, gemakkelijk terugvinden op zijn blog, omdat hij zijn bijdragen van A tot Z (apparatuur-zon) gerubriceerd heeft. Als gevolg van lekkages, noodzakelijk (achterstallig) onderhoud en een levertijd van een half jaar zijn pas in de tweede helft van januari (2023) 28 zonnepanelen van 400 Wp gelegd. Dat de verduurzamingsklus daarmee nog niet helemaal af is, blijkt als we in zijn woning het resultaat van alle energiezuinige maatregelen bekijken. De finishing touch moet nog gebeuren, zoals een koof om de buizen naar het balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (foto), dat in de hoek van de hal met vide een prominente plek gaat krijgen. Uiteraard gaat het om een energiezuinig systeem dat CO2, temperatuur en luchtvochtigheid regelt. Een van de grote klussen is ook het vervangen van alle kozijnen met oud-dubbel-glas in nieuwe kozijnen met triple glas (HR+++) geweest. Klussen die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor het leefcomfort in de woning.

Plannen voor de toekomst
Voorlopig geldt nog de salderingsregeling en verwacht deze IT-ondernemer met een groot elektriciteitsgebruik als gevolg van computerapparatuur, thuiswerk en het basisverbruik van de woning door alle energiezuinige maatregelen en de 28 zonepanelen op het dak een overschot aan kWh’s te hebben. Ook verwacht hij dat zijn gasverbruik nog verder zal dalen van 1200 naar 800 m3. En daarnaast: “Van label B naar label A te gaan”. De toekomst bij hem staat in het teken van de aanschaf van een elektrische auto en een batterij waarin hij energie kan opslaan. ‘Meten is weten’ is het adagio van deze succesvolle ondernemer, die onlangs ook lid geworden is van Energiek Heusden en die we allemaal kunnen volgen op zijn blog meereco.nl.
Ken je iemand die met verduurzaming van zijn woning verder is dan de gemiddelde Heusdenaar, laat het ons weten op info@energiekheusden.nl. Wie weet is hij of zij de volgende koploper.

tekst Rieky Schalken, foto Leo Boeren