Koploper: Jo van der Linden

“En als het werkt dan gaat het gas eruit”

In de rubriek ‘Koplopers’ komen Heusdense enthousiastelingen aan het woord over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat dan vooral over energiebesparing, maar in sommige gevallen ook om comfort, grondstofgebruik en milieuvriendelijkheid. Dit keer komt Jo van der Linden uit de Torenstraat in Drunen aan het woord. Hij woont sinds 1992 in een twee-onder-een-kapper uit 1972 en heeft in een aantal stappen van zijn energieslurpende woning een energiezuinige woning gemaakt.

Het gezin Van der Linden betrok in ‘92 een slecht afgewerkt huis met ankerloze spouwmuren, niet geïsoleerd en met nauwelijks energiebesparende maatregelen. “We hebben meteen als eerste het dak met glaswol en gipsplaten geïsoleerd. De ramen op de benedenverdieping hadden dubbelglas en die van boven niet. Omdat ze van slechte kwaliteit waren, hebben we ze vrij kort daarna op de slaapkamers vervangen en van dubbel glas voorzien. De volgende stap die we zetten was isolatie van de muren met Knauff-vlokken, en dat verschil merkten we behoorlijk. We betaalden destijds tussen de 200 en 280 gulden per maand aan energiekosten. Door de muurisolatie daalde het maandtarief al naar 180.”
In 1994 werd er een klein stukje over de volle breedte van het huis aangebouwd en werden spouwmuur en het dak in de afwerking mee genomen. “Het effect was op de slaapkamer van onze dochter goed te merken, aan het warmer worden. Ook de ramen met dubbelglas aan de achterkant van het huis moesten vervangen worden, omdat ze waren gaan lekken.”

Jo van der Linden is een Limburger, opgegroeid in een mijnwerkersgezin. Vanwege de slechte arbeidsomstandigheden koos Jo voor een baan in een textielfabriek in Vaals. Hij volgde een bedrijfsopleiding en werd daarna in de gelegenheid gesteld om op kosten van de werkgever te studeren aan de hogere textielschool. “Na het behalen van mijn ingenieursdiploma werd het zuiden getroffen door het sluiten van de mijnen en de textielcrisis. Pas getrouwd, aarzelde ik niet lang om op zoek te gaan naar ee/n betere toekomst.” Hij verkaste naar Drunen vanwege een baan bij Lips, begon achter de smeltoven om later op te klimmen als afdelingschef van de scheepsluiken. “Aluminium werd mijn hobby”, vertelt Jo die zichzelf een mathematicus noemt en mede dankzij zijn technische opleiding veel tijd besteedt aan het zoeken naar mogelijkheden en oplossingen in relatie tot opbrengst en rendement.

Succesverhaal
Jo ging in stapjes door met het energiezuiniger maken van zijn woning door alle gaten en kieren te dichten, degelijke aansluitingen te maken en buiten een aantal ramen te voorzien van rolluiken. De noodzakelijke vervanging van de kamervloer werd aangegrepen voor een isolatieproject met Shell-isolatiekorrels en het in-frezen van vloerverwarmingsleidingen, die aangesloten konden worden op een elektrische combiketel en een warmtepomp met een effectiviteit van 6 kilowatt. Jo wilde een winter lang de 50-graden test doen om te kijken of deze wijze van verwarmen voldoende comfort zou geven. “En als het werkt dan gaat het gas eruit, want dat scheelt ook € 17,50 per maand aan vastrecht. Bovendien krijg je dit jaar de kosten voor het afsluiten van het gas à € 750,-, nog vergoed”, was zijn redening. En wat bleek? Het werkt, het huis is inmiddels van het gas af en de leiding gesloopt. “De woonruimte krijgen we met de vloerverwarming goed warm en de badkamer en studeer- en strijkkamer ook. En stel nou dat het een paar dagen erg hard zou vriezen, dan hebben we altijd nog een oliekacheltje achter de hand”. In de keuken die 3 jaar eerder een renovatie had ondergaan, was inductie-koken al gebruikelijk. En ook de 18 zonnepanelen (5500 wattpiek) die op het dak liggen, tellen mee in dit succesverhaal, waarvoor je wel eerst moet zorgen voor goed geïsoleerd huis. “Ik heb geen moment het gevoel gehad dat ik een risico genomen heb. Zolang er nog gesaldeerd wordt krijgen we geld terug van de energieleverancier. Daarna zullen we bekijken of het eventueel nuttig is om te kiezen voor opslag in batterijen in de 3 maanden dat we te weinig eigen energie kunnen opwekken. Moraal van het verhaal: je moet vooruit kunnen en willen denken”, aldus koploper Jo van der Linden die zegt dat de voorinvesteringen (isoleren en vloerverwarming) die de afgelopen 15 jaar stap voor stap gedaan zijn, al volledig zijn terugverdiend. “De laatste stap met de warmtepomp is gezien de druk op de hogere energieprijzen, goed te overzien. Hierbij laten we de waardevermeerdering van het huis nog buiten beschouwing”.

tekst Rieky Schalken, foto Ad van Kessel