Zonneveld op voormalige vuilnisbelt Heusden gaat door, inwoners en lokale bedrijven profiteren
Het gaat er dan toch nog van komen: een zonneveld op de voormalige vuilstortplaats net buiten de vesting Heusden. Inwoners, lokale ondernemers en de gemeente gaan er profijt van hebben, commerciële partijen blijven buiten de deur.
‘Superblij’ is wethouder Jeroen van de Bosch. Superblij dat de gemeente Heusden opdracht kan geven een plan uit te werken voor een 2 hectare groot zonneveld aan Bakkersdam, op het gelijknamige bedrijventerrein. Heusden liet z’n oog al veel eerder op die plek vallen, maar tot nu toe wilde het waterschap er niet van weten, aangezien het terrein tegen een dijk aan ligt. Maar inmiddels zijn de aarzelingen daar weggenomen.
‘Niet morgen al gaan bellen’
De vuilstortplaats is volgens Van den Bosch om meerdere redenen geschikt. ,,Het plaatsen van zonnepanelen op daken in de vesting is best ingewikkeld, omdat het een beschermd stadsgezicht is. We krijgen veel vragen van inwoners waarom dat niet kan. Nu krijgen de mensen de kans mee te doen aan het project.” Van den Bosch voegt er wel meteen iets aan toe. ,,Mensen moeten niet morgen al gaan bellen, we gaan ze zelf informeren en we moeten de plannen nog uitwerken. Maar het is zeker de bedoeling dat het voor mensen uit Heusden en omliggende dorpen als Herpt, Hedikhuizen en wellicht Heesbeen een oplossing is.”
Gemeente, inwoners en lokale bedrijven worden eigenaar van het zonnepark en gaan de ongeveer 6500 panelen exploiteren
Wat ook prettig is: de voormalige vuilstortplaats is eigendom van de gemeente. Dat biedt volgens Van den Bosch de uitgelezen kans om een energiegemeenschap op te zetten. Heel concreet: de gemeente, inwoners en lokale bedrijven worden eigenaar van het zonnepark en gaan de ongeveer 6500 panelen exploiteren.
,,Alle opbrengsten, of het nu de direct opgewekte energie is of het geld dat levering aan het stroomnet oplevert, vloeien zo terug naar de lokale gemeenschap. Er is geen commerciële investeerder, zoals bij zonnepark de Hooibroeken in Oudheusden, die ook een deel van de opbrengsten krijgt.”
Energie opslaan
Het is de bedoeling dat op den duur de opgewekte energie niet wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, maar wordt opgeslagen in batterijen, om helemaal gebruikt te worden voor de eigen gemeenschap. Van den Bosch: ,,Niet alleen voor inwoners. Ik kan mij voorstellen dat ook ondernemers uit de gemeente, zeker de bedrijven op Bakkersdam, interesse hebben.” Het veld zou volgens een ruwe schatting voor een kleine 700 huishoudens stroom opleveren.
Enter Next Level krijgt opdracht het plan verder uit te werken én een opzet te maken voor de energiegemeenschap, voor Heusden een nieuw fenomeen. Van den Bosch hoopt dat het onderzoek volgend jaar juli klaar is. ,,Daarna gaan we op zoek naar een bedrijf dat het zonnepark wil aanleggen. De energiegemeenschap treedt daarbij op als investeerder.”
Bron: Brabants Dagblad