Goed nieuws op het eind van dit jaar: Zonnepark Hooibroeken gaat door!. Zo’n anderhalf geleden moesten we onze plannen in de ijskast zetten vanwege prijsstijgingen, de hogere rentes en de leveringsproblemen door onder meer de oorlog in Oekraïne. En de banken stonden niet te springen om geld te lenen.
Maar de situatie is nu gelukkig heel anders. De prijs van zonnepanelen is fors gedaald, de leveringsproblemen zijn voorbij en de energieprijzen zijn stabieler geworden. En we zijn, samen met ontwikkelaar Sunvest, in gesprek met een aantal partijen over afname van de energie die Zonnepark Hooibroeken gaat opwekken. Voor een periode van tien jaar, tegen vaste prijzen.
1,2 miljoen euro ophalen met Hooibroekencertificaten
De totale investering voor Zonnepark Hooibroeken bedraagt zo’n 16 miljoen euro. Een groot deel daarvan wordt geleend bij de bank. We gaan zelf zo’n 1,2 miljoen euro inleggen. Dat bedrag gaan we bijeen brengen door de uitgifte van Hooibroekencertificaten aan Heusdense inwoners, bedrijven en instellingen. En met dit bedrag zorgen we ervoor dat het zonnepark voor 50% eigendom wordt van de Heusdense gemeenschap.
Garantstelling gemeente Heusden
Mocht er toch minder dan 1,2 miljoen opgehaald worden, dan staat gemeente Heusden garant voor maximaal 6 ton. Maar volgens onze secretaris Rinus Zebregts is er een goede kans dat Heusden niet hoeft bij te springen
Ruimte op het stroomnet
De afgelopen maanden is er in de media enorm veel aandacht geweest voor de problemen op het stroomnet. We hoeven echter niet bang te zijn dat we de opgewekte stroom niet kwijt kunnen op het elektriciteitsnet. We hebben de ruimte op het net al een paar jaar geleden gereserveerd en een contract gesloten met Enexis, de netwerkbeheerder.
Batterijen
We zouden ook nog graag een grote batterij bij het zonnepark willen plaatsen. In batterijen kunnen grote hoeveelheden opgewekte energie worden opgeslagen, om daarmee het elektriciteitsnet te ontlasten, of extra te leveren als daar behoefte aan is. Het financieren van batterijen is echter nog best een probleem, iets dat landelijk speelt. Verder speelt de kwestie van de congestie op het net. Rinus Zebregts verwacht dat we op z’n vroegst daarover komende zomer afspraken over maken.
Verdeling van de opbrengsten
De winsten van het zonnepark gaan deels naar de certificaathouders en deels naar het Duurzaamheidsfonds Heusden. Geld uit dat fonds wordt besteed aan duurzaamheidsprojecten. Voor de certificaathouders verwachten we een mooi rendement van zo’n 6 procent.
Interesse?
Heb je belangstelling om financieel deel te nemen in het zonnepark? Je kun je hier alvast aanmelden.
Ik zou graag geïnformeerd worden over de kosten van een certificaat voor het zonnepark.
Hoi Ilse,
De officiële verkoop van Hooibroekencertificaten start zeer waarschijnlijk op 19 februari a.s. en dan hebben we alle details beschikbaar. Een certificaat gaat vrijwel zeker € 250 per stuk kosten. Op onze website kun je geheel vrijblijvend laten weten dat je interesse hebt. (https://energiekheusden.nl/zonnepark-hooibroeken/deelnemen-inwoners-en-bedrijven/ ) We nemen dan t.z.t. vanzelf nader contact met je op.
Met vriendelijke groet,
namens Energiek Heusden
Toine van Arendonk
Wat fijn! Gefeliciteerd Energiek Heusden!
Dankjewel Ineke!
Al eerder gevraagd of inschrijving door inwoners van Drunen voor Hooibroeken kan. Geen antwoord gekregen. In eerdere publicaties werd een klein aantal kernen genoemd. Nu wordt gesproken over Heusden. Wil me aanmelden voor de infobijeenkomst maar als ik niet kan deelnemen heeft dat geen zin. Graag p.o. reactie aangezien de deadline nadert.
MvG Joep Kuypers
Beste Joep, als het goed is heb je op 24 jan. een antwoord ontvangen via de website. Alle inwoners uit de gemeente Heusden kunnen deelnemen, dus aanmelden voor de bijeenkomst heeft wel zin.