“Een huis verwarmen met elektriciteit is heel anders dan met gas”
In de rubriek ‘Koplopers’ komen Heusdense enthousiastelingen aan het woord over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat dan vooral over energiebesparing, maar in sommige gevallen ook om comfort, grondstofgebruik en milieuvriendelijkheid. In deze 2de aflevering komt Tini van Delft uit Elshout aan het woord. Hij woont in een vrijstaande oude boerderij uit het bouwjaar 1912. Sinds 1 februari is het pand van het gas af en met een luchtwarmtepomp en 38 zonnepanelen wordt er in eigen energie voorzien. Sterker nog, Van Delft houdt 5000 KWh over. Hoe? Dat lees je in deze Koploper.
Vaarwel gasmeter
“Het draait om het goed isoleren van je huis, dat kost het minste en brengt het meeste op”, zegt Tini. Vanaf 2007, het jaar dat ze in de oude ‘eensteense’ boerderij met porosi-binnenmuren trokken, is er gewerkt naar de nul-op-de-energiemeter-optie. “Als eerste zijn er voorzetramen gezet en een aantal jaren later hebben we nieuwe kozijnen met HR++glas geplaatst. En in plaats van de voorzetramen weg te gooien hebben we ze als 3de raam gebruikt, want stilstaande lucht werkt ook isolerend.”
De echte start begon in 2015 met het aanleggen van stroom voor water in de aardbeienkwekerij van een weeshuis voor kinderen met aids in Tanzanië. Het echtpaar Van Delft nam voor de aanleg daarvan een aantal zonnepanelen als bagage in het ruim van het vliegtuig mee. De aanleg van het systeem werkte zo aanstekelijk dat ze eenmaal thuis ook besloten om -weliswaar in etappes- zonnepanelen te schaffen, wat uitmondde in het zelf leggen van vier setjes van in totaal 38 zonnepanelen, op de oost- west- en zuidzijde van de boerderij. En daarnaast de aanschaf van een luchtwarmtepompinstallatie, die veel extra stroom vergt, maar zomers niet hoeft te draaien. Wanneer er geen zon is, gebruiken ze stroom van het net. Tini: “Alle gasleidingen, tot aan de straat zijn verwijderd en sinds 1 februari hebben we ook geen gasmeter meer. Alles, inclusief de boiler, is nu elektrisch. Een huis verwarmen met elektriciteit is heel anders dan met gas”.
De feiten
De modulaire luchtwarmtepomp (3-14 kWh) kostte € 20.000,-, compleet met toebehoren en leidingwerk en dat is exclusief € 3150,- subsidie. Overdag hangt de hybrideauto van Van Delft 3,5 uur aan de oplader en is 13 kWh voldoende voor 50 km rijplezier in de directe omgeving. De 38 zonnepanelen hebben een maximaal vermogen van 12.000 kWh en omdat het jaarlijkse verbruik tussen de 7000 en 7500 kWh ligt, blijft er nog ongeveer 5000 kWh over. Het antwoord op de vraag wat ze gaan doen als het salderen ophoudt, is duidelijk: “We gaan een elektrische auto kopen”. Tot begin april hadden de Van Delfts nog geen enkel kWh stroom verbruikt. De hele verlichting in huis is LED, de apparaten zijn allemaal energiezuinig en gekookt wordt er op een inductiestel.
“Een oud huis energieneutraal maken kan niet, wordt er gezegd. Nou, dat kan wel! Het kost alleen meer tijd en geld”, zegt Tini van Delft (70), die sinds een jaar met uitgesteld pensioen is en met support van zijn echtgenote nu als een fanatieke pleitbezorger van energiebesparing door het leven gaat. “Eigenlijk is (bodem)energie altijd mijn werk geweest”, zegt Tini die 54 jaar bij Verhoeven in Drunen werkte en daarbij zoveel kennis vergaarde dat hij zijn oude boerderij tot een comfortabel en behaaglijk energiepaleis kon omtoveren.
Wie meer wil weten over deze energiemetamorfose kan met prangende vragen terecht bij: tinivandelft@home.nl. Oh ja, hij was nog geen lid van Energiek Heusden, maar is dat na het interview snel geworden.
(tekst Rieky Schalken, foto Leo Boeren)