Koploper: Thijs Fokker

Het goede voorbeeld van duurzaam verbouwen

In de rubriek ‘Koplopers’ komen Heusdense enthousiastelingen aan het woord over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat dan vooral over energiebesparing, maar in sommige gevallen ook om comfort, grondstofgebruik en milieuvriendelijkheid. Dit keer staan Thijs Fokker en zijn vriendin Joy uit de Esdoornstraat in Nieuwkuijk centraal.

Zij kochten in die straat in maart 2021 een woning uit 1961, onder het mom van: “Terug in een dorp, dicht bij vrienden en familie wonen, een prachtig perceel en een enorme tuin. En gingen vol goede moed aan de slag met: “Proberen de regio een goed voorbeeld te tonen met betrekking tot duurzaam verbouwen”. De ambitie was duidelijk: ‘Hun eerste ‘grote-mensen-huis’, zoals Thijs het omschreef, moest een klimaatneutrale woning worden, maar hij besefte wel dat het geen eenvoudige opgave zou worden om dit oude huis duurzaam bewoonbaar te krijgen.

Zorgwoning

Om zich goed te kunnen oriënteren op de mogelijkheden werden ze lid van de coöperatie Energiek Heusden. Op hun wensenlijstje stond: “Het gebruik van duurzame (bouw)materialen, goede isolatie van de gevels, uiteraard van het gas af, luchtwarmtepomp, zonneboiler, kozijnen en glas vervangen, een warmte-terugwin-installatie, zonnepanelen op een ‘groen’ dak met hoge begroeiing en hemelwateropvang in een ondergrondse tank voor het bewateren van de tuin.” Naast de grondige restauratie van de woning stond uitbreiding van de benedenverdieping met 125 m2 op de planning, met als mooi ideëel doel om in de toekomst eventueel als zorgwoning voor ouders beschikbaar te hebben.

Domme pech

De vorige eigenaar van de woning had de bovenverdieping van het vrijstaande huis al voorzien van kozijnen met HR+++glas en voor de benedenverdieping viel de keus van Thijs op HR-glas met 2 plussen, onder andere vanwege het geringe verschil in isolatiewaarde. Het dak van het huis werd van binnenuit geïsoleerd en de isolatie van de gevels gebeurde met glaswol.

Om van het gas af te kunnen werd een volledig elektrische warmtepomp van Samsung geïnstalleerd. Dit systeem met een buiten- en binnenunit haalt warmte uit de omgeving en zet dit om in elektriciteit om de woning te verwarmen en te koelen. Vorig voorjaar, in februari,  stond de afsluiting van het gas gepland en juist op dat moment was er sprake van enkele dagen strenge vorst. De domme pech viel volgens Thijs wel mee.  “Het koude douchen was zeker voor mijn wederhelft even wennen die week en in huis was het niet warmer dan vijf graden.  Een kwestie van lekker dicht tegen elkaar kruipen, met 9 maanden later dit resultaat”, zegt hij, wijzend op zijn dochtertje dat rondkruipt op de nieuwe woonbetonvloer, die in het oude en nieuwe gedeelte van het woonhuis ligt . “Beton is geen duurzaam materiaal, maar het is wel isolerend, comfortabel en je hoeft er de komende, zeg, 50 jaar niets meer aan te doen”, aldus Thijs.

Energieneutraal

Hij verwacht met 31 zonnepanelen (62 m2) op het dak en een warmte-terugwinsysteem in huis, een energie neutrale woning te hebben. Thijs: “En dat is inclusief zeker 40.000 kilometer stroom van de thuislader voor de auto”.  Het platte dak van de aanbouw (104 m2) met zonnepanelen  wordt  nog voorzien van sedum-cassettes en wordt binnenkort afgewerkt langs de randen met een middelhoge groene begroeiing. Het sedumdak is naast isolerend ook geschikt voor de tijdelijke opslag van hemelwater met 35 liter per m2. Alle HWA’s (HemelWaterAfvoer) zijn afgekoppeld van het riool en de regen komt terecht in een opslagtank met 2500 kub inhoud met overstort naar 4m3 aan infiltratiekratten. De afgelopen maanden hebben inmiddels bewezen dat het systeem goed werkt en er geen sprake is van wateroverlast.

Voor de uiteenlopende systemen heeft Fokker bij diverse instanties, zoals Rijk, Gemeente, provincie, waterschap etc. subsidies aangevraagd en gekregen. Lang niet alles liep gesmeerd, zoals de bouwaanvraag die 17 keer richting gemeente moest, maar het einde van het bouwproces is in zicht. Koploper Thijs Fokker en zijn vriendin vertoeven nu in een duurzame, zeer moderne woning. Het resultaat is werkelijk prachtig. “We hebben niet geïnvesteerd vanwege een snelle terugverdientijd, maar voor het fijne woongevoel van toekomstbestendig duurzaam wonen. Daarom hebben we ook gekozen voor verbouw in plaats van nieuwbouw. Dit geeft ons gewoon een goed gevoel”, zegt Thijs.  

(tekst Rieky Schalken, foto Leo Boeren)