Koploper: Mari van Herpt

Ingegraven watertank voor doorspoelen wc’s

In de rubriek ‘Koplopers’ komen Heusdense enthousiastelingen aan het woord over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat dan vooral over energiebesparing, maar in sommige gevallen ook om comfort, grondstofgebruik en milieuvriendelijkheid. Dit keer staat Mari van Herpt uit de Torenstraat in Drunen centraal, die in 2020 een vrijstaande woning kocht. Vervolgens werd die helemaal gestript en grondig verbouwd tot een fraaie gasloze, luxe energie-neutrale woning met diverse duurzame ‘snufjes’.

De Drunense woning die Mari en Jopie van Herpt kochten stamt uit 1972. Boekhouder Mari was in zijn vorige woonplaats Helvoirt al een van de eersten die in 2009 overging tot de aanschaf van zonnepanelen en had met betrekking tot het ‘nieuwe’ huis een waslijst aan duurzame eisen opgesteld. Hij kreeg met zijn echtgenote een meningsverschil over of echt alles wel aangepakt moest worden. Jopie: “Ik ben iets terughoudender, maar bij Mari was het echt in één keer alles, te beginnen met van het gas af en de open haard eruit en alles op het gebied van nul op de meter realiseren.” De uitvoering was in handen van een aannemer, die in een half jaar tijd de metamorfose voor elkaar kreeg.  

Overcapaciteit zonnepanelen

Het gehele schuine nieuwe dak werd voorzien van 50 zonnepanelen (325 wattpiek) met   randpannen van 1 m. Waarom zoveel? Mari: “We hebben niet gekozen op basis van capaciteit, maar voor schoonheid. Dus geen panelen met aluminium randen in banen op het dak, maar gewoon één geheel van zwarte panelen.” En het effect is inderdaad mooi. Met die 50 panelen is er sprake van overcapaciteit, vooral in dat eerste jaar en vóór de aanschaf 1,5 jaar geleden van een elektrische auto. Er vloeit dus nog wat geld terug, maar daar staat tegenover dat er flink geïnvesteerd is.  

Het hele huis is geïsoleerd en de Nefit warmtewisselaar zorgt voor de vloerverwarming, een unit voor luchtverwarming/koeling op de bovenverdieping en ventilatie met wtw (warmteterugwinning). Heel grappig, het kleinste kamertje op de bovenverdieping is niet meegenomen in het warmte/koude-verhaal. Vergeten, maar omdat het om een inpandige wc gaat en kortdurend verblijf levert het totaal geen probleem op.

Regenwater, lichttubes en waterstof

“Wij vangen 80% van ons regenwater op in een tank van 5,5 m3 en gebruiken dit water voor spoeling van de toiletten en het sproeien van de planten in de tuin. De watertank die naast het huis ingegraven is, kan gewoon schoongemaakt worden. De tank heeft een pomp met filter waardoor er geen tot nauwelijks alg of (Sahara)zand mee de leiding ingaat naar de meterput in de gang, waar de leidingen voor regen- en leidingwater verdeeld worden.” En naast de ledverlichting in huis, heeft de keuken wel heel speciaal daglicht via lichttubes met spiegels in het plafond van de keuken. Dat de familie Van Herpt ook beschikt over een eigen elektrische aansluiting voor het opladen van de Citroën zal niemand verbazen.   

Opslag van energie

Aan Mari de vraag waarom hij zo begaan is met ons klimaat en het milieu: “Het spreekt me aan; we moeten met z’n allen naar verandering toe” en Jopie voegt daar nog aan toe: “Onze ecologische voetafdruk moet beter”.  

Als gevolg van alle energiebesparingen in huis is het energieverbruik in de winter ongeveer gemiddeld 1500 kWh per maand en in de zomer 0. Valt er nog iets te wensen op het gebied van energiebesparing? Mari lachend: “Een batterij voor de opslag van energie. Ik wil nog wachten op een batterij met betere opslacapaciteit, de zoutbatterij”, aldus Mari die als grap toevoegt: “En nog een eigen waterstoffabriekje!”

Tekst Rieky Schalken, foto’s: Leo Boeren en part. coll.