Koploper: Mari de Wit

“Onbegrijpelijk dat mensen de klimaatcrisis ontkennen”

In de rubriek ‘Koplopers’ komen Heusdense enthousiastelingen aan het woord over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat dan vooral over energiebesparing, maar in sommige gevallen ook om comfort, grondstofgebruik en milieuvriendelijkheid. Dit keer staat Mari de Wit uit Elshout centraal, die in 1981 een vrijstaande woning uit bouwjaar ’64-’65 kocht. Deze koploper heeft in het verleden een opleiding werktuigbouwkunde genoten. Hij vertelt over zijn motivatie: “Het rapport ‘Grenzen aan de Groei’ van de Club van Rome uit 1972 maakte destijds grote indruk op ons. Daarom zijn we kort na de aankoop van ons huis in 1981 al begonnen met energiebesparing.”

‘Grenzen aan de Groei’ zorgde destijds voor veel reuring en commotie. Een club wijze mannen wees op de ongebreidelde groei van consumptie in de westerse maatschappij. Als we op dezelfde wijze zouden doorgaan, dan was de rek er binnen 100 jaar uit en binnen 50 jaar kregen we al te maken met uitputting van de grondstoffen. Het doemscenario heeft 50 jaar later niet gezorgd voor het gewenste effect. Het tegendeel met escalerende problemen als de opwarming van de aarde, stijgende prijzen van grondstoffen, teruglopende biodiversiteit, boskap, oceaanverzuring en plasticsoep is eerder waar. De Wit: “Onbegrijpelijk dat er nù nòg mensen zijn die de klimaatcrisis ontkennen”.

De reeks energiebesparende maatregelen aan het woonhuis van De Wit en zijn echtgenote begon in ’83 met spouwmuurisolatie en voorzetramen in het hele huis. Eenmaal goed gesetteld volgde 10 jaar later de vervanging van de grenen kozijnen in kunststofkozijnen, omdat hij het schilderen beu was. En hij koos voor EkoPlus dubbelglas, dat te vergelijken is met het huidige HR++glas.

Rigoureuze aanpak

In het jaar 2005 woonde de familie tijdelijk elders vanwege een rigoureuze verbouwing, waarbij alleen nog de voor- en zijgevels overeind stonden. “De pannen zijn er af geweest, maar het dakbeschot is blijven zitten. Met isolatieplaten op het dakbeschot is het dak geïsoleerd en weer afgewerkt met dakpannen. Er kwam een nieuwe geïsoleerde vloer met vloerverwarming en niet onbelangrijk volgens De Wit: “Een prefab kelder om de wijn lekker koel te houden. Door de verbouwing is de inhoud van de woning ook groter geworden”, zegt hij. Niet veel later volgde nog een geïsoleerde achterdeur in de garage en weer een aantal jaren later een geïsoleerde openslaande garagedeur aan de voorzijde.  

Zonnepanelen

Een zeer belangrijke stap op het gebied van energiebesparing stond voor De Wit en zijn echtgenote in 2012 op het programma. “In de Voorste Venne werd een voorlichtingsavond over zonnepanelen gehouden, ik geloof door de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden, met 3 standhouders.  Naar aanleiding daarvan hebben we 14 x 225 Wp-panelen op het dak gelegd.”

Van het gas af

Het bleef een decennium rustig in huize De Wit, maar vorig jaar deed de term gasloos er zijn intrede en werd er flink in de buidel getast voor de aanschaf van een elektrische warmtepomp voor de verwarming en een aparte warmtepompboiler van 118 liter inhoud voor het warme water. Daarmee kunnen 4 personen na elkaar douchen. Op de vraag waarom Mari voor deze combinatie gekozen heeft, antwoordt hij: “Die warmtepompboiler -die er overigens uitziet als een elektrische boiler van vroeger-, vergt om warm water te leveren maar 400 W-vermogen, en is zo ingesteld dat deze alleen overdag verwarmt als zonnestroom wordt opgewekt. Daar staat tegenover dat de warmtepomp voor de verwarming met minder vermogen toe kan. Vandaar deze keuze.”

De warmtepomp aan de zijkant van de woning maakt slechts een zacht geluid van 30 dB en is aan de binnenzijde keurig weggewerkt onder de trap. Daar komt nog bij dat 12 oude  zonnepanelen van het dak verhuisden naar het tuinhuis en er 14 nieuwe panelen van 400 Wp op het dak van de woning werden gelegd. Dat betekent dat de teller aan totaal vermogen van de zonnepanelen op 8300 wattpiek staat. Het eerste halfjaar, van mei tot begin december, leverden de zonnestralen een totaal verbruik van –2840 kWh netto op. Dus flink wat over! En nu? “De auto is 12 jaar oud, dus dat wordt de aanschaf van een elektrische auto”, zegt Mari, die nadat enkele jaren geleden gesproken werd over de aanleg van Zonnepark Hooibroeken, daar een aanleiding in zag om lid te worden van Energiek Heusden.