“Eerst investeren voordat het rendement kan opleveren”
In de rubriek ‘Koplopers’ komen Heusdense enthousiastelingen aan het woord over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat dan vooral over energiebesparing, maar in sommige gevallen ook om comfort, grondstofgebruik en milieuvriendelijkheid. Dit keer komt André de Vaan aan het woord. Met echtgenote Rina woont hij sinds 1982 aan de Wolput in Vlijmen, in een twee-onder-een-kapper uit 1964. In stappen maakt hij van zijn energieslurpende woning een super energiezuinige woning.
De Vaan is nog niet klaar met zijn race om het energieverbruik in zijn woning tot een minimum te beperken, want volgend jaar gaat de houten vloer in zijn woonkamer en het betegeld gedeelte in de aanbouw er uit. Daarna wordt er een isolatielaag van 35 cm schuimbeton aangebracht en daarop komt een afwerkvloer van 6 cm met vloerverwarmingsbuizen. En als laatste wordt de pvc-vloer gelegd. In de keuken zijn de voorbereidingen al gemaakt voor een nieuwe aanrecht, de vervanging van het gasfornuis en de komst van de inductiekookplaat, op korte termijn. Ook met de aanleg van leidingen en aansluitpunten voor de warmtepomp -die volgend jaar op de planning staat- is rekening gehouden. Net als met de mogelijkheid voor het opladen van een elektrische auto.
In stappen naar energiezuinig
Terug naar het begin en de eerste winter in het huis aan de Wolput met de bevriezing van de waterleiding. “Er was niks geïsoleerd, dus ben ik zelf aan de slag gegaan met onder andere het dak en de kruipruimte te isoleren. Iets later zijn de ramen in huis door een bedrijf voorzien van dubbelglas”. In 2010 verschenen de eerste 16 zonnepanelen op het dak aan de zuidzijde, met een wattpiek van 225 kWh per paneel. Daarna volgden de buitenmuren met glaswol-isolatie.
“Enkele jaren daarna heb ik uit een faillissement een partij zonnepanelen -16 x 310 wattpiek-, gekocht en die zelf op de westzijde van het dak op de schuur gelegd. Vorig jaar augustus zijn die vervangen door 10 zonnepanelen van 400 wattpiek. En die brengen 3 x zoveel op als die oude 16.” Volgens André is dat een gevolg van feit dat het om glasfoliepanelen gaat met optimizers en er sprake is van een beter werkende omvormer.
Triple glas, elektrische boiler en hybridewarmtepomp
In de afgelopen jaren zijn ook de huishoudelijke apparaten door energiezuinige exemplaren vervangen en de gloei- en TL-lampen door Ledverlichting. Het gasverbruik is op dit moment al laag, omdat de elektrische warmtepompboiler voor lekker warm water zorgt. De 40 jaar oude ramen met dubbelglas zijn bijna allemaal vervangen door triple glas. “Voor de vorst intreedt zal deze klus afgerond zijn en dan zullen we zeker een groot verschil in gasverbruik merken.” Omdat het huis zo goed geïsoleerd is, kan ook de vloerverwarming volgend jaar zeer zuinig draaien met de geplande nieuwe hybridewarmtepomp, die bij heel koud weer bijgestaan wordt door de verwarmingsketel die nog in goede staat verkeert en voor extra besparing gaat zorgen.
Homewizard Wi-Fi-kWh meters
Na de aanschaf van zijn eerste zonnepanelen hield André de Vaan nog dagelijks de besparingsstand bij, maar dat doet hij nu maandelijks. Hij propageert voor koplopers en geïnteresseerden de Homewizard Wi-Fi-kWh meters, die de apparaten in huis kunnen monitoren en aanzetten op de meeste ideale momenten.
De prachtige vijver die hij heeft, met 3 draaiende pompen is er de oorzaak van geweest dat hij zo drastisch aan het energiebesparen is geslagen, alleen al vanwege de jaarlijkse kosten van ruim € 4000,-. Het spreekt voor zich dat de pompen inmiddels ook plaats gemaakt hebben voor zuinige exemplaren. André: “Na 1 jaar draaien leverde dat al € 440,- voordeel op. Maar je moet altijd eerst investeren voor het rendement oplevert”, aldus deze enthousiast vertellende koploper die volgens de statistieken dit jaar -vanaf 1 januari tot nu toe- goed is voor een gebruik van 67 kub gas, 2650 kWh elektriciteit en 3712 kWh teruglevering. En de besparingen worden alleen maar groter!
Tekst Rieky Schalken, foto Ad van Kessel